Viszlát, február és március!

by - 4/10/2018Az elmúlt két hónap olvasás, filmezés, létezés és egyetem dolgában is jó sűrűre sikeredett. Sok lenne mindenről megemlékezni, ezért csak a kiemelkedő élményekből válogattam.

A KÖNYVEK

Könyvtárlátogatásaimat nézve a február sikeres volt, sokat kölcsönöztem és olvastam. Márciusban ez kicsit mérséklődött, az egyetem mellett sajnos utat tört magának a hétköznapokba a nagybetűs S T R E S S Z. Nem ment olyan nyugodtan az olvasás, amiért a kutatásomhoz válogatott szakirodalom feldolgozására is időt kellett szakítanom.

Februárban két új kedvencet is avattam, mindkettő levélregény. Az első meglepetés Daniel Glattauer osztrák író műve volt, a Gyógyír északi szélre. Annyira élvezetes és elgondolkodtató Emmi és Leo kapcsolatának kibontakozása, hogy azóta már saját példányt is sikerült szereznem.

A szívem másik csücske a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság lett, amit máig szemérmetlenül ajánlgatok olvasásra boldog-boldogtalannak. Csodásan megírt történet emberségről, összetartásról, és az olvasás jelentette közös szenvedélyről egy nehéz időszakban. Alig várom, hogy a filmet is láthassam belőle!

Említésre érdemes még a fiatal írónő, Giulia Enders Bélügyek című könyve, amely a közvetlen előadásmódnak és az érdekesen előadott információknak köszönhetően érthetőbbé tette számomra emésztőrendszerünk gondolkodását, ezáltal magabiztosabbá váltam a táplálkozásommal kapcsolatban is.

Március első élménye Nicola Yoon young adult regénye, a Minden, Minden volt. Régóta szükségem volt egy olyan szeretni való főhősnőre, mint Maddie, mert már jó ideje nem tudtam igazán belefeledkezni egyetlen YA könyvbe sem. A filmfeldolgozást felülmúlta ugyan a regény, mégis maradt helye a szívemben, mert a könyvhöz is ez hozta meg a kedvem és a regény hangulatát számomra jól elkapta.

Március csúcsa – de talán az egész év legnagyobb kedvence! – Marisha Pessl noir-krimije: az Éjszakai mozi. Ez a közel 600 oldalas csoda olyan élmény volt, amit könyv talán már a Harry Potter óta nem jelentett nekem, és ha megérkezik a saját példányom, egy egész bejegyzést rá fogok szánni!

Március említésre méltó kategóriájába esett Lakatos Levente Szigor-sorozatának első kötete, amely egy nehéz időszakban talált meg magának. Sikerrel kiszakított a hétköznapok mókuskerekéből, ezért nemcsak hálás vagyok a könyvnek, de kíváncsivá is tett a folytatásokkal kapcsolatban. Végezetül pedig befejeztem az Ambrózy-sorozat második kötetét, ami a végére egész kellemes élménnyé vált, hiába tartott közel egy évig(!) az olvasása.

A FILMEK

A mozikban három film is kijutott nekünk. Megnéztük a látványvilágra és hangulatra ötös, de történetileg kicsit kevés, Oscar-díjas szörnyromantikát, A víz érintését Guillermo del Torotól. Ezt követte a ValamiAmerika 3. része, ami jobb volt, mint a hallottak alapján vártam volna, de gyengébb, mint én azt szerettem volna (sok volt az alsó-fertályi poén). Húsvétra még belefért a Ready Player One is, amely vizuálisan kicsit tömény lett, de mivel szeretem a cyberpunk-disztópiákat, sikerült annyira belefeledkeznem, hogy a túlságosan sok CGI-t is megbocsássam neki.

Az otthoni filmnézés a könyvtári DVD-knek köszönhetően két hétre fellendült. A kölcsönzések közül a Menedék című film nyerte el leginkább a tetszésem, amelyet több ponton is megkönnyeztem és nagyon megszerettem a történet valóságos alapja és hatalmas szíve miatt.

A Hét nővérben egy újabb gondolatébresztő sci-fit írhattam fel a „kedvenc-cyberpunkok” listájára, míg A némafilmes az év legkülönlegesebb élményeinek egyike lesz, ezt már most tudom. A hónap rendezője Rob Reiner, aki a Harry és Sallyvel és az Alex és Emmával is megdobogtatta a romantikus filmekért rajongó szívemet, az Oscar-filmek közül pedig mi a Három órisáplakátEbbing határában-nak ítéltük a Legjobb filmnek járó díjat.

ÉS MÉG AZ ÉLET IS ZAJLIK…

A hónap elején ért hatalmas veszteségért az Univerzum (néha elkap a belső ezoterikusom…) két héttel később egy nagyszerű hírrel kárpótolt, amiről babonából még nem árulok el többet. Közben alakul a lakás, most is épp a konyhát tervezem. Oda is kell figyelnem magamra, nehogy a diplomamunka rovására menjen a nagy bútorrajzolás!

A Húsvét gyorsan elszaladt, a borongós idő miatt kirándulni sem tudtunk, pedig terveztük volna, ezt nagyon sajnáltam. Előtte azért belefért egy pizzázás a rég nem látott barátokkal, és az egész este olyan jó hangulatban telt, hogy még most is mosollyal gondolok vissza rá.

Már a negyedik hónapot tapossuk, mégis mintha csak most indulna be igazán ez az év. Közeleg az áprilisi Könyvfesztivál, ezt már nagyon várom, mert csajos napnak szervezzük a Legkedvencebb Barátnőmmel, a jó idő állandósulásával pedig végre szabad a pálya a természetbe is. Csak legyen már hétvége! :-)

Jó olvasást legközelebbig,You May Also Like

3 hozzászólás

 1. Hű, mennyi klassz dolog és mennyi élmény! :) Úgy látom, rendesen zajlott az élet Nálad, és bevallom, nagyon kíváncsivá tett az a hír ott a végén! Remélem, tényleg valami szuper fog kerekedni belőle. :)

  A Könyvfesztivál miatt kicsit fáj a szívem, de most feltankoltam egy kicsit a legutóbbi otthoni hazalátogatás alatt, úgyhogy csak a hangulata fog hiányozni, a vágyott könyvek már itt vannak velem. :)

  Szuper áprilist kívánok Neked, már a jó idő is megérkezett végre! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megértem, hogy fájlalod a könyvfesztivált, de talán nyáron haza tudsz utazni a könyvünnepre. :) Nekem az a szívem csücske a szabad téri helyszín miatt, na és akkor lehet csak igazán vadászni leértékelt kincsekre. Ha választanom kellene melyikre megyek inkább, biztos utóbbira szavaznék. Most is az értékeli fel az áprilisi rendezvény fényét, hogy találkozom a barátnőmmel. Őrülten hangozhat, de a könyvek bizony csak másodlagosak mellette. Viszont anno az Erasmusos félévemben minkdettő kimaradt, azt azért megéreztem, úgyhogy tudom, hogy nem egyszerű a helyzet. :)

   Neked is legyen szuper áprilisod! Svédországban még csak most kezd olvadni a hó, vagy már ott is zöldülnek a fák? :)

   Törlés
  2. Én is a Könyvfesztivált szeretem jobban, bár a Könyvhetet sem vetem meg, de pont a szabadtéri jellege miatt kedvesebb számomra is. :) Na és persze egy csomó filléres kincset szoktam találni, úgyhogy ez is egy közös pont! Biztos vagyok benne, hogy szuper napotok lesz együtt, és remélhetőleg, az idő is tökéletes lesz hozzá! :)

   Még egy-két helyen van hó, főleg az árnyékosabb részeken, de alapvetően kezd zöldülni a fű, és nőnek a levelek, rügyeznek a bokrok, és már találtunk kicsi krókuszokat is! :) Szóval már alakul a dolog. :) Köszönöm! :)

   Törlés